Projekt FotoAgent má pomôcť zviditeľniť prácu umeleckých fotografov

19.06.2004 Celý región

Vernisáž predajnej výstavy fotoobrazov ako jednej z prvých verejných prezentácií spoločnosti FotoAgent sa konala 17. júna v Prešove. Pri tejto príležitosti p...
Vernisáž predajnej výstavy fotoobrazov ako jednej z prvých verejných prezentácií spoločnosti FotoAgent sa konala 17. júna v Prešove. Pri tejto príležitosti predstavili rovnomenný projekt databázy elektronických fotografií umiestnených na internetovej stránke na adrese www.fotoagent.sk.

Na výstave do konca septembra v priestoroch penziónu Átrium sa predstavuje 150 obrazmi vyše 20 fotografov z celého Slovenska, ale aj z Česka a Ruska.
Profesný garant výstavy známy fotograf a autor viacerých obrazových publikácií Dionýz Dugas konštatoval, že každému, kto má rád fotografiu musí srdce zaplesať, keď vidí toľko kvalitných obrázkov pokope. Pochválil aj spomínané uvedenie internetovej databázy elektronických fotografii, ktoré podľa neho umožní dostať umeleckú fotografiu do širšieho povedomia verejnosti.
Rastislav Weber, obchodný riaditeľ spoločnosti FotoAgent, spol. s r. o. , informoval, že stránka na internete funguje od mája t. r. a každý týždeň pribúda na nej do 100 nových fotografií. V súčasnosti je ich umiestnených už asi štyri tisíc. V prvom rade prezentujú život ľudí na Slovensku a jeho prírodné krásy. V takomto zameraní ide o priekopnícku fotobanku v SR. Základom vyhľadávania je systém asi tri tisíc kľúčových slov v slovenčine, ale aj v preklade do angličtiny, nemčiny a češtiny.
Dušan Guzi, riadite spoločnosti, dodal, že www.fotoagent.sk, pri dôslednom rešpektovaní autorských práv odbremení fotografov od rôznych byrokratických úkonov pri hľadaní konečného užívateľa ich diela.

(jj)
 

Vyberte región